donderdag 28 februari 2019

Hooikist stoofvlees

De erwtensoep is een echte aanrader ,even gekookt en daarna mooi ingestopt in de hooikist ,vanavond was de soep nog erg heet en mooi gaar ,geen uitelkaar. Staat dus nog op de agenda ,gisteren stoofvlees geprobeerd ,goed aangebraden ,hierna een beetje water er bij en goed laten opkoken. Stoofvlees U braadt het vlees aan en voegt de overige ingrediënten toe. U laat het gerecht een minuut of goed doorsudderen op het fornuis. Vervolgens sluit u de pan goed af, wikkelt hem in een doek om de kussens van de GreenStove te beschermen en plaatst hem in de GreenStove.


Afgelopen week heb ik een moderne variant besteld van de ouderwetse hooikist. Binnenkort ga ik dit uitproberen met peulvruchten en stoofvlees , want daarmee bespaar je natuurlijk het meest. Besparen in de keuken doe je natuurlijk niet alleen met een gaarunit. Daarom hebben wij de hooikist in een handzamer jasje gestoken en voorzien van een nog betere isolerende werking. We noemen haar De Hooimadam.


Klik op `Demonstratiefilm` om te zien hoe de Hooimadam werkt. Zet je pan met rijst erin en een elektrische rijstkoker is overbodig. Bonen, bieten en stoofvlees kunnen er . Vroeger beschikte men nog niet over een gaspit of een elektrisch fornuis. Men kookte op een met kolen of hout gestookt fornuis en gebruikte vaak een petroleumstel voor stoofvlees en dergelijke.


Een petroleumstel is een kooktoestel waarop met behulp van de brandstof petroleum een maaltijd werd bereid. Dit keer een recept voor hachee. Ook wel een idee om die kapjes of kontjes op te sparen in de vriezer en bij je stoofvlees te doen. Niet alleen lekker bij hachee maar ook andere . Een hooikist is een houten kist gevuld met hooi, waarin plaats is voor één of meerdere pannen.


De kist wordt gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder dat het voortdurende verhitting nodig heeft. Voedsel (aardappels of groente) wordt in een pan met water op het vuur gezet en aan de kook . Groente en aardappels verliezen in de hooikist teveel vitaminen, hoewel sommigen het daar niet mee eens zijn. Zeer geschikt voor langzaam garend spul zoals stoofvlees en gedroogde bonen. Die laatste tussendoor paar keer opkoken , anders blijven ze soms te hard. En in de stoofpotten mag natuurlijk . Ik kwam wat websites tegen over het koken in een hooikist.


Ideaal voor peulvruchten en rijst. Je brengt het aan de kook met een willekeurige warmtebron en daarna laten garen in de hooikist. Een hele oude methode om voedsel goed gaar te krijgen. Die ken ik alleen via overlevering.


Mijn moeder gebruikte oude kranten waar ze de pan in verpakte voor het garen van rijst, het was de beste manier om de korrels op juiste droogte en dikte te krijgen. Warmte, boerderij, koeienstal, waren de . De hooikist werd vroeger gebruikt om het eten voor de arbeiders op het veld warm te houden en om. Zorgeloos garen en sudderen met deze moderne versie van een hooikist. Slow coocking in optima forma.


Rijst, bonen, macaroni, stoofschotels. Je hebt er geen omkijken naar en het eten kan niet droogkoken of aanbranden. Home Draadjesvlees zonder poespas. In de winter komen er aardig wat pannen met stoofvlees bij ons op tafel.


Dit is een ontzettend makkelijk . Denk hierbij aan bonen, maar ook aan stoofvlees. Heel vroeger (of waarschijnlijk nog niet eens zo heel lang geleden) gebruikten mensen een hooikist. Het hooi isoleert namelijk heel goed. Je kunt een dure slowcooker aanschaffen, maar wist je dat je ook heel goedkoop zelf een hooikist kunt maken. Wij hebben tips en recepten.


Maar goed het gaarmaken van stoofvlees gaat nooit lukken zonder warmte blijven toevoeren. In België dreigen stroomtekorten. Wie dat niet gelooft, kan het nalezen op redactie.


Voor Nick Trachet is het in ieder geval reden om op zoek te.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts