Voordat je jam- en weckpotten kunt gebruiken, moet je je jampotten schoonmaken (steriliseren). Dit kun je op verschillende manieren doen. Beide opties zijn goed dus kies gewoon wat je zelf het makkelijkste vindt. Zet de pot(ten) in een ruime pan of schaal . Om producten langer te bewaren, bijvoorbeeld om jam te maken. Ach, als je toch bezig bent met koken had je er ook gelijk de potten en flessen bij kunnen doen en alles minuten tot een kwartier laten uitkoken.
Zet daarna de potjes omgekeerd op een droge theedoek en laat afkoelen. Laat de rubbers en deksel in een vergiet uitlekken. Steriel te maken door uitkoken met sodawater en daarna om te spoelen met kokend water (ook de binnenzijde van de deksels). Een zeer effectieve en snelle methode is een scheut zuivere alcohol in de potten doen, deksel sluiten, even schudden en dan de geopende . Dat begint al met het steriliseren van de jampotjes. Tip: Gebruik bewaarde jampotten liefst maar keer, naarmate ze vaker gebruikt worden is de kans dat ze kapot springen groter.
Tip: Aan jampotten met vacuümdeksel die met een warme inhoud gevuld zijn is na afkoelen te zien of ze goed sluiten. De deksels staan dan hol naar binnen. Zo niet, dan blijft de inhoud niet lang . Het is een verslavend iets geworden bij ons de familie.
Om je mooie oogst in potten en flessen te bewaren heb je heel veel lege potjes en flesjes nodig. Die kun je natuurlijk kopen en online is er prachtig spul te krijgen. Met name de echte weckpotten vind ik prachtig.
Maar die zijn ook wel een beetje prijzig. Het is daarbij wel heel erg belangrijk dat deze potjes goed schoongemaakt zijn, want als ze niet steriel zijn zal je zelfgemaakte product heel snel bederven en dat is zonde. Ook nieuw-gekochte potjes zijn niet steriel en moeten gesteriliseerd worden. Maar, welke potten zijn hier geschikt voor, en hoe doe je dat nou?
Alle websites en boeken over jam maken bevelen het steriliseren van de jampotjes aan. Dat is redelijk logisch ook, per slot van rekening gaat het om het bewaren van voedsel. Alleen, wat is er van waar? Als eerste: steriliseren is helemaal niet nodig. Pasteuriseren is ruimschoots voldoende.
Ontbrekend: uitkoken. Je kunt ook de potten en flessen uitkoken. Let op: welke methode je ook kiest voor het steriliseren, niet de binnenkant van je deksels, . Soda is te koop in de supermarkt. Maak een sopje van soda en heet water.
Reken per liter water eetlepel soda. Leg de potten in het hete sodawater en borstel de potten met een schone afwasborstel goed schoon. Weckpotten (grote maat) zijn trouwens wel erg geschikt om vruchten mee onder alcohol te zetten om er bijvoorbeeld later likeur van te maken. Maar verder laat ik die onder water staan.
Dan in de oven bij 1graden min en klaar is kees. De wekringen doe ik in gekookt . Je kan speciale bokalen kopen met een rubberen ring of beugelsluiting ( weckpotten), maar ook oude confituurpotjes recycleren. Je kan ook een grote pot water opzetten, en de bokalen hier een . Rabarber, bananen en abrikoosjes in kleine stukjes snijden en samen met kaneel en geleermiddel in diksap koken tot de rabarber en de abrikoosjes zacht zijn. Jampotjes uitkoken in water.
Jam zo heet mogelijk in de potjes schenken. Deze jam is vier weken houdbaar. Voor de potjes gebruik ik kleine weckpotjes. Wat voor potjes je ook gebruikt, je moet ze afwassen in de afwasmachine (heet!) of uitkoken in een grote pan met kokend water, om ze te ontsmetten.
Anders heb je kans dat de jam gaat . Leer hier hoe je het beste. Ik las bij de SKAL-normen (kwam ik tegen door een case-studie die ik nu lees) dat je voor honing de potjes alleen met hete lucht of heet water schoon mag maken. Zelf gebruik ik potjes graag opnieuw voor de jam en straks voor de honing.
Ik maak eerst alles met heet sodawater . Maak heerlijke jam van aardbeien, abrikozen of kersen, verras met een kruidige chutney of een bitterzoete marmelade. Ook groenten - al dan niet van eigen kweek - kan je smaakvol bewaren, denk aan ingemaakte .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.