vrijdag 31 mei 2019

Temperatuur rode wijn drinken

Om een glas wijn gedurende het drinken op dezelfde, perfecte temperatuur te houden is redelijk ambitieus. Vandaag: rodewijn drink je op kamertemperatuur. Wijnmythe: rode wijn drink je op kamertemperatuur.


Mijn motto: Stay cool en koel. Maar, hoor ik je zeggen, rode wijn moet je toch op kamertemperatuur drinken !

De mythe dat je rode wijn op kamertemperatuur moet drinken , . Ik vermoed dat men zich bij het raden baseert op de aangehaalde adviezen: een koele witte wijn zal wel à 11°C hebben, een rode wijn die goed op temperatuur is à 18°C maar zeker geen 21°C. Mooi gebalanceerde wijnen laten zich gemakkelijker op verschillende temperaturen drinken. Wijnexpert Cees Oxener geeft tips over de temperatuur waarop je jouw witte wijn, rode wijn en rosé het beste kunt drinken.


Verkrijg actuele inzichten. Laten we voorop stellen dat rode wijn sowieso regelmatig te warm geschonken wordt. En ook in de horeca wil een rode wijn nog wel eens direct uit een algemene ruimte gepakt en geschonken worden, waar de temperatuur ruim . Eenvoudig, herkenbaar en vooral ondersteunend om de smaken te verrijken.

Daarbij is de temperatuur mede bepalend. Wijn wordt ook gemaakt om te genieten. Een mooie rode wijn koud aanbieden is een doodzonde. Het is belangrijk om te weten dat de temperatuur van een wijn positieve en negatieve elementen zal versterken. Serveer je een witte wijn te koud dan zal de geur en smaak minder goed aanwezig zijn.


Is een rode wijn te warm dan kan het aanwezige . Witte en rosé wijn serveer je koud en een rode op kamertemperatuur , is de algemene tendens. Op een heerlijk zonnig terras is er niets zo tegenvallend als een rode wijn op kamertemperatuur. Wit drink je kou rood op kamertemperatuur.


Tenminste, dat is de regel die de meeste mensen hanteren, maar klopt dit wel? Volgens sommelier Matt Pridgen niet. Hij suggereert dat - net als bij witte wijn - de smaak van sommige rode wijnen beter tot zijn recht komt wanneer ze koel liggen. Wees niet bang om een frisse rode wijn even in de koelkast te leggen voordat je deze gaat drinken.


Mocht hij iets te koud worden? Geen probleem, de wijn verwarmt snel in het glas of, als je ongeduldig bent, in je mond. Robuuste volle rode wijnen zoals bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Sangiovese, .

Hoe meer tannine, hoe hoger de serveertemperatuur. In het algemeen worden rode wijnen echter te warm geserveerd. Een wijn die te warm geserveerd wordt, kan heel gesloten overkomen en in . Dit lijkt misschien gek. Toch kan het de smaak van je wijn nog beter maken. Onze gemiddelde kamertemperatuur van graden haalt namelijk vooral de alcohol in de wijn naar boven.


Rode wijn gekoeld drinken ? Vandaar dat het koelen van rode wijnen, de wijn beter doet smaken. Voor dit artikel heb ik wijnboeken nageslagen. De stille (niet mousserende), droge rode en witte wijn kwamen de adviesen praktisch overeen, maar voor de overigen varieerde het.


Sommelier Matt Pridgen vertelt op drank- en voedselwebsite Eater dat ook rode wijn fantastisch smaakt op warme dagen. Peter Klosse heeft wel eens . Sterker nog: sommige rode wijn is lekkerder wanneer het gekoeld is. De temperatuur van wijn kan het smaakprofiel aanzienlijk doen veranderen. Evenwichtige wijn kan je op verschillende temperaturen drinken. Iets koeler zijn ze verfrissen iets warmer zijn ze complexer.


Zo kan ik het hele spectrum van hun mogelijkheden . Vaak krijgen wij vragen op welke temperatuur je wijn moet drinken. Wijn en tempratuur zijn heel belangrijk. Er zijn vele regeltjes voor die we onderstaand uit gaan leggen. Maar de kamertemperatuur van . Door het koelen van rode wijn zorg je ervoor dat de fruittonen naar boven worden . Des te verfijnder de witte wijn des te hoger de serveertemperatuur mag zijn.


Een rode wijn met veel tannines kunt u warmer serveren dan een rode wijn met weinig tannines. Die wijnthermometer moet gewoon rond de hals van de fles worden hangen en dan geeft hij de temperatuur aan. Beter is overigens wel rode wijn op een .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts