donderdag 3 mei 2018

Koelkast temperatuur

Vanuit gezondheidsoverwegingen is het advies om de temperatuur van een koelkast in te stellen tussen de °C en °C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het beste. In de meeste koelkasten is de temperatuur niet overal gelijk. Wij geven je advies over welke producten je waar in de koelkast.


Nederlandse huishoudens weet niet wat de temperatuur in de koelkast is.

Vaak is de temperatuur in de koelkast toch goe maar een kwart van alle koelkasten staat te warm afgestel met bederf en voedselverspilling tot gevolg. Dit blijkt uit een quickscan onder 3huishoudens, uitgevoerd in opdracht van het . Als je je koelkast wilt instellen op de juiste temperatuur van °C, dan verschilt het per koelkast hoe je dit moet doen. Bij sommige modellen kun je de koelkast digitaal instellen op de goede temperatuur , maar veel modellen hebben een draaiknop met standen.


Staat jouw koelkast wel op de juiste temperatuur ingesteld? Maar op welke stand moet die knop nou eigenlijk staan om je koelkast op de ideale temperatuur te houden? We vroegen het Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum.


Je kunt hiervoor een speciale koelkastthermometer kopen.

Deze leg je in het midden van de koelkast in een bakje met water. Na anderhalf uur kun je de temperatuur aflezen. Is die anders dan de temperatuur op de koelkastknop? Check het dan opnieuw, als de koelkast een nachtje heeft dichtgezeten.


Binnen in je koelkast staat een knop die het toestel op standje tot X zet. Maar hoe vertaalt zich dat naar de temperatuur binnenin, en wat is precies koel genoeg voor welk soort voedingswaren? Volgens het Voedingscentrum ( en andere voedingsexperts) is de ideale temperatuur voor een koelkast 4°C.


Bij die temperatuur wordt de groei van ziekmakende bacteriën en . Waar plaats je je koelkast ? Ontdek al onze tips om je koelkast goed te gebruiken en je producten correct te bewaren. Weet jij precies wat de temperatuur in je koelkast is? Als dat hoger dan graden is, kan het nare gevolgen hebben. Een koelkastthermometer biedt uitkomst! De thermostaat van een koelkast heeft meerdere standen omdat de omgevingstemperatuur de binnentemperatuur van de koelkast bepaalt.


Bij de huidige omgevingstemperatuur . Lees hier meer over de beste temperatuur in je Samsung koelkast en hoe je deze instelt. Deze vraag komen we vaak tegen, je kan een koelkast natuurlijk ook van ijskoud tot een bijna lauwe temperatuur instellen.

Op welke temperatuur jij je koelkast moet instellen is natuurlijk afhankelijk van de producten die jij in je koelkast wilt bewaren. Maar bij meer dan graden bederft vooral vlees sneller. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën bij temperaturen boven graden al langzaam toenemen. Er is iets met mijn koelkast.


Ik wilde zijn inwendige temperatuur meten en de resultaten waren niet bemoedigend. De temperatuur waarop mijn koelkast staat ingesteld (6°C) wordt alleen in de groentela gehaald. Bovenin loopt de temperatuur op slechte dagen op tot tegen de 11°C. Geen probleem, dat stel je gewoon even bij!


De koelkast is hooguit . Maar dan zie je dat de temperatuur geregeld wordt met een draaiknop waarop of zelfs verschillende standen zijn aangegeven. En de handleiding van de koelkast is natuurlijk nergens te vinden… Is nou de koudste of juist de warmste stand? Handyman zocht het voor je . Zorg ervoor dat de temperatuur correct staat ingesteld: 5°C volstaat om etenswaren in de koelkast te bewaren, –18°C is voldoende voor de diepvriezer.


Elke graad lager verbruikt meer energie en heeft eigenlijk geen nut. Zo blijft het langer houdbaar, en voorkom je dat het bederft. Maar wist je dat er temperatuurverschillen zijn binnen de koelkast zelf?


Het is goed om daar rekening mee te houden. Spullen die echt goed koel moeten blijven leg je bijvoorbeeld op de koudste plek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts