dinsdag 22 januari 2019

Duindoornbessen eten

De Hippe Vegetariër - Blog over bewust eten en genieten van het leven. We geven de verantwoordelijkheid voor ons eten uit handen, maar nog altijd slapen we niet rustig. Vertrouwen we de winkelier niet meer?


Dan sturen we het FAVV erop af. Hoe veiliger ons voedsel, des te groter .

Die besjes zijn een belangrijke bron van alle onmisbare voedingsstoffen waaronder vitaminen, mineralen en antioxidanten. Duindoorn is een struik die mooie, oranjes besjes draagt. Ze zijn uitstekend om te verwerken in gezonde smoothies.


Niet alleen de besjes van de duindoorn zijn super gezond. In de 20e eeuw werd duindoorn aanbevolen bij grippale aandoeningen en verkoudheid. Men raadde aan een handvol zure bessen te eten , . Goed voor de vele trekvogels, die deze maanden passeren.

De feloranje bessen van de duindoorn vallen daarbij iedereen op. In China wordt duindoorn als medicinale plant gebruikt tegen ontstekingen, hoesten, spijsverteringsproblemen en infecties. Het is opgevallen dat de verse duindoorn bessen helpen bij de behandeling van onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.


Bij kanker van de maag en slokdarm is nuttig om te eten eetlepel van duindoorn bessen 3-keer per dag, ook aanbevolen in te nemen theelepel duindoornolie 2-keer . De bessen zijn klein en. Ook is hij goed bestand tegen. De vruchten zijn rijk aan vitamine C en A, maar zijn voor de meeste mensen te zuur om rauw te eten. Ze kunnen worden gebruikt . Deze besjes zijn goed tegen de dorst en bevatten veel vitamine C. Ook veel vogels eten deze besjes.


Vindplaats van Hippophae rhamnoides L. De duindoorn houdt van veel kalk in . Maar waarom ons superfood van zo ver halen. Nederland bron: Floron verspreidingsatlas. Het gras is natuurlijk altijd groener bij de buren en wat van ver komt moet wel goed zijn. Maar we zouden ook gewoon meer ui kunnen eten , meer .

Veel vogels eten de bessen graag. De harde zaden die door de vogels worden uitgepoept, groeien zelden tot een volwassen duindoorn uit. Vele kiemplantjes sterven af door droogte of worden opgegeten door vogels of konijnen. Vaak ontbreekt ook de bacterie waarmee de duindoornplantjes samen moeten leven. Hij wortelt zowel horizontaal als verticaal.


Die onschuldig uitziende bessen zijn namelijk een van de meest heilzame (en meest onbekende) superfoods van het moment. Vooral in Aziatische landen is de duindoorn populair: daar worden niet alleen de . Gelukkig kun je duindoornbes gewoon kopen als confituur of zelfs diepgevroren. Met de diepvriesvariant kun je dan zelf aan de slag om een lekkere coulis te maken of sap te persen.


Gezond eten hoeft duidelijk écht niet moeilijk te zijn! Alle vruchten zijn te gebruiken, was het credo van moeder Bouckaert, maar duindoorn is waardeloos. En ze gebruikte alle vruchten, behalve duindoorn … Ze vond pruimpjes van de duindoorn uitgesproken melig smaken en te weinig sap bevatten. Ik moest er weer aan denken toen . Mooie oranje bessen aan een doornige struik: als je aan de kust woont, herken je ze direct.


De doorns en de vrij zure smaak schrikken veel mensen af. Maar laat je niet weerhouden en oogst een kilo . Wist je dat de duindoornbes de geneeskrachtigste vrucht ooit is? Ook zie je hem wel langs de kust van het IJsselmeer.


Maar vooral komt hij, zoals de naam suggereert, voor in de duinen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts