woensdag 8 augustus 2018

Testen of iets zilver is

Als je zilveren voorwerpen in je bezit hebt kan het handig zijn om te weten hoe je het zilver test. Misschien heb je iets van zilver gekocht op een website die je achteraf niet helemaal vertrouwt, of misschien wil je weten. Plaats jouw stuk ijs direct op het zilver. En houdt het zilver goed in de gaten.


Het ijs begint onmiddellijk smelten, alsof het op iets warms is geplaatst, in plaats van alsof het op iets van . Hoe testen jullie of iets echt zilver is ? Tegenwoordig hoeft een zilveren sieraad onder de gram niet meer gekeurd te worden, dus heeft veel van wat er te koop is geen Nederlands keurmerk. Ik heb twee hangers die ik in goede winkels gekocht heb en d. Hoe kom je erachter of iets echt zilver is? Warm de mosterd op en doe een druppeltje op het object. Het zwavelige bestanddeel zal in het geval van een echt zilveren object een zwart vlekje ( zilversulfide) opleveren.


Dit kun je met een beetje azijn weer makkelijk wegpoetsen. Bekijk hier ons filmpje en zie hoe we op een vrij simpele manier echt- van nep zilver kunnen onderscheiden. We gebruiken een toetssteen en toetswater. Kleurt het zilver roo dan is het echt zilver. Let wel op, als iets ver-zilverd is dien je eerst in te vijlen.


Simpel, betrouwbaar en effectief. Gewone gele Franse mosterd blijkt een goed middel om echt zilver te testen. Mocht u reeds een paar zilveren of gouden hebben gekocht dan weet u ook hoe ze aanvoelen en hoe ze eruit zien.


Zilver of verzilverd herkennen. Vervalsers zullen namelijk niet letten op het detail, want wil men een Maple Leaf of een American Eagle exact namaken zonder dat je ook als leek iets in de gaten hebt . Is het voorwerp verzilver dan zal je vaak een zurige geur ruiken van het onderliggende metaal. Er bestaan, net als voor gou ook testkids voor zilver met zuur. Misschien mijn belangrijkste tip van al: neem veel voorwerpen vast, test , vergelijk en . Om te zien of iets echt zilver , brons of goud is kun je allerlei proefjes doen.


Wat voor proefjes zijn dit? Willem Wever weet het antwoord! Geelgoud is een legering van gou zilver en koper, waarbij er meer zilver dan koper is toegevoegd.


Bij rood goud bestaat de legering uit ditzelfde mengsel, maar dan met een hoger gehalte aan koper dan aan zilver. Bij witgoud bestaat de legering uit goud en palladium, waarbij aangetekend dat witgoud meer zilver van . In dat andere topic staat iets over een detectiepoortje dat afgaat op zilveren oorringen (waarschijnlijk flinke exemplaren dan). Ik heb misschien wel honderd theelepeltjes - of meer - die ooit van mijn moeder waren. Een deel ervan moet van zilver zijn.


Hoe weet ik nou wat van zilver is , wat verzilverd is en wat van een niet-edelmetaal is? Liever geen tip dat ik naar de stempeltjes en zilvermerken moet kijken, daarvan zie ik door de . Met een toetssteen kun je wel aantonen of iets van goud gemaakt is of niet. Maar het karaat aantonen gaat er niet mee.


Ook welke Nederlands munten nog zilver bevatten en . Vergelijk het maar met andere metalen en het is meestal duidelijk te zien dat massief zilver ijs het snelste doet smelten. Het sieraad goed gecontroleerd? Dan is het nu tijd voor de meest betrouwbare zilvertest met toetswater. Maar als voor het maken van iets nieuws en spannends is…dan is het voor een goed doel.


Het lepeltje zal niet voor niets sneuvelen. Je moet wel zilver en goud testen om er zeker van te zijn dat het stuk echt zilver of goud is. En indien ja – met name voor goud – is het handig om de karaat-gehalte te weten. Inkoop, taxatie, taxatie van zilveren en gouden sieraden, juwelen, munten, baren fijngoud en zilver. Scheikunde: Wie weet hoe ik zilver kan testen wat moet ik gebruiken om te zien of het zilver is of niet en waar kan ik de testvloeistof kopen?


Ik heb deze methode trouwens van een juwelier, die ook wel iets van chemie af wist. Natriumsulfide is wel gewoon te koop of te bestellen voor . Deze man heeft een bestek geërfd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts