woensdag 15 februari 2017

Jan schoonhoven kunstenaar

In de tentoonstelling is de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar te volgen in de context van zijn tijd en in relatie tot zijn internationale geestverwanten. Zijn werk wordt gerekend tot de stroming van de minimal art. Schilderijen Zeefdrukken Beelden Etsen van vele kunstenaars te koop.


Schoonhoven geeft de essentie van de . Kraakhelder wit dat met bakken over je heen dendert.

De tekeningen en vooral de reliëfs van de Delftse kunstenaar hebben een overdaad aan wit: opgebouwd uit karton en papier maché waar overheen de . Ze blijken vol verrassingen te zitten. Als jongen kijkt hij mee over de schouder van zijn vader wanneer deze landschappen, dieren en kerkinterieurs schildert. Op zijn 13e krijgt hij tekenles van een Delftse schilder en verkoopt daarna al snel zijn eerste . Hij kon unieke kunst maken van kartonnen dozen en papier-maché.


Het arrangement omvat een rondleiding door de tentoonstelling De werkelijkheid van Jan . Museum Prinsenhof Delft.

Als lid van invloedrijke bewegingen als de Nul-groep (gelieerd aan Zero) behoort hij in de jaren zestig tot de . De laatste jaren is er wereldwijd hernieuwde belangstelling voor de Nederlandse Nul-groep en de Europese Zero-beweging, waar de kunstenaar deel van uitmaakte. Zijn mysterieuze, witte reliëfs worden nu voor tonnen geveild. His brilliant white reliefs are composed of a few basic forms, whose irregular surfaces make light visible. Wolleh is bekend geworden met zijn sfeervolle portretten van bekende kunstenaars , zoals Georg Baselitz, Joseph Beuys, Jean Tinguely, René Magritte en Gerhard Richter.


De bekendste werken van deze Delftse kunstenaar zijn reliëfs waarin zich geometrische, herhalende vlakken bevinden. Ze zijn altijd wit en uitgevoerd in nederige materialen als papier, karton en triplex. Het gaat namelijk niet om het kunstwerk. Koop en verkoop gesigneerde multipels en originele kunstwerken aan de juiste prijzen op kunzt.


Overdag was hij tot aan zijn pensioen werkzaam als ambtenaar bij de PTT. Avonds concentreerde hij zich op zijn witte reliëfs van karton, papier-maché en latexverf aan de keukentafel . Met zijn tekeningen en abstracte witte reliëfs heeft hij een volstrekt uniek oeuvre vervaardigd. Hij speelde een erg belangrijke rol in de Nederlandse en internationale kunstgeschiedenis.


Later maakte hij samen met Armando, Jan Henderikse, . De expositie is deels in Delft en deels in Schiedam te zien. Als hij zou stoppen, zou er niets meer uit zijn handen komen, zo dacht hij.

Vind jan schoonhoven kunst op Marktplaats. Voor iedereen een voordeel. Kwadratenreliëf, 3de opvatting. Hij behoort in de jaren tot de Nulgroep. De kunstenaars van de Nulgroep vermijden elke subjectieve emotie door een .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts