woensdag 18 maart 2015

Duindoornbes recepten

De bes van de duindoorn die rondom de kust groeit is ontzettend goed voor je en leuk om te gebruiken in de keuken. Je kan hem gewoon wildplukken! Tijdens een van die wandelingen in de duinen ontdekte ik enorm veel struiken vol met duindoornbessen. Een dikke week geleden heb ik een paar kilo aan vlierbessen verwerkt maar dat is een peulenschil vergeleken bij de duindoornbes.


Labels: keuken, recept , tutorial . Je eigen duindoorbes gin maken is echt heel gemakkelijk.

Geniet nadien van een fris fruitige gin tonic. De bessen zijn gezon zou de gin dat nu ook zijn? Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je.


Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij . En laat Texel nou een heleboel duinen hebben.

Met een heleboel duindoornstruiken en duindoornbessen. In het oude Griekenland de bladeren en jonge twijgen werden gebruikt voor de behandeling van soldaten en paarden. Duindoorn is al lang bekend als een medicinale plant. Medicinale grondstoffen zijn de vruchten, bladeren en zaden van de plant.


De vrucht wordt geoogst als de bessen rijp zijn. Het is september en dat betekent traditioneel de duindoornoogst. Omdat wij de oranje bes in verschillende producten verwerken geven wij hier graag een beetje extra aandacht . De sleedoorn vond ik wel weer terug en van de bessen ga ik siroop maken, volgens een recept van de zeer grappige medekookblogger Antoinette. Ook zag ik vlierbessen hangen. Dat dacht ik althans: zwarte bessen in trossen.


Ga naar de persoonlijke pagina van edda_m. Zet de rozenbottels met de duindoorn en het water op. Laat het op zacht vuur ongeveer minuten koken en schuim telkens het vuil eraf dat komt bovendrijven. Draai dan het vuur uit en laat het aftreksel koelen en tegelijkertijd nog even trekken.


Zeef alles door een schone kaasdoek die u in een zeef heeft . Wist je dat de duindoornbes de geneeskrachtigste vrucht ooit is? Ontdek wat je allemaal kan doen met de fresh frozen superfruit van Inukshuk. Verrijk je maaltijd met de frisse smaak van Inca-bessen en duindoornbessen.

Niet alleen de besjes van de duindoorn zijn super gezond. Dat is ook het geval met de zaadjes van deze struik. De opvallend kleine en oranje besjes zitten als het ware tegen de takken van de duindoorn geplakt.


Lekker zijn ze niet, of je moest een fan zijn van zure . Mooie oranje bessen aan een doornige struik: als je aan de kust woont, herken je ze direct. De doorns en de vrij zure smaak schrikken veel mensen af. Maar laat je niet weerhouden en oogst een kilo . De duindoorn is familie van de olijf en groeit in Europa op arme gronden.


In Nederland groeit een wilde variant in het duingebie maar duindoorn wordt ook wel geteel vooral in het voormalige Oost-Duitsland. Het oogsten( vanaf eind augustus) van de bessen worden bemoeilijkt door de grote doornen rondom de bessen. Een goede tip is om een aantal takken van de struik af te knippen en daarna snel in te vriezen. Zodra de takken volledig bevroren . Berichten over duindoorn geschreven door eetsnob.


De smaak komt nog het meest in de buurt van rozenbottel, maar dan iets frisser doordat de duindoornbessen wat zuur zijn. De siroop is ook heel goed te gebruiken in sauzen of als siroop over ijs. Dit recept printen: Witlof met duindoornsiroop en ui . Hier lees je ze beter kennen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts