vrijdag 11 augustus 2017

Hoeveel water verbruikt een vaatwasser

Toch zitten er niet alleen maar voordelen aan het hebben van een vaatwasser. Je verbruikt in de meeste gevallen namelijk veel meer energie dan met een handafwas. De vaatwassers van tegenwoordig zijn vele malen zuiniger dan de eerste modellen. Het verschil in verbruik tussen handmatig afwassen en het gebruik van de vaatwasser is.


Om je afwas schoon te krijgen, gebruiken vaatwassers water. Verschilt dat per vaatwasser ?

En wat betekent dat voor je portemonnee ? Antwoorden op deze of andere vragen, lees je in dit artikel. Een standaard formaat vaatwasser is het zuinigst. Hoewel kleine vaatwassers per wasbeurt zuiniger zijn, wassen ze per keer minder vaat schoon. De helft minder vaat betekent niet de helft minder energie- en waterverbruik. Het eco-programma is een aanrader.


We raden u aan zoveel mogelijk het eco- programma van uw vaatwasser te gebruiken. Dit programma gebruikt minder energie doordat het water langzamer warm wordt.

Wachten tot uw vaatwasser vol is loont. Als u uw vaatwasser pas aan zet als hij echt vol is dan draait hij minder vaak . De afname van het waterverbruik komt voornamelijk doordat huishoudelijke apparaten als de vaatwasser en de wasmachine op technisch vlak flink verbeterd zijn. Ze zijn zuiniger geworden en verbruiken minder water.


Het meeste water verbruiken we tegenwoordig aan onze dagelijkse douchebeurt. Treehugger gaat er vanuit dat de gemiddelde vaatwasser liter water verbruikt. Een extreem zuinige vaatwasser doet het met liter. Hierbij wordt tussen de 1. Er wordt vanuit gegaan dat in een gemiddelde vaatwasser schalen of pannen en borden, glazen, . Als het water verwarmd wordt met bijvoorbeeld een ketel, dan is de afwas goedkoper in vergelijking met een vaatwasser. Maar nu zag ik gisteren een reclaampje dat beweerde dat een afwasmachine minder water verbruikt dan een afwasje met de hand?


Ba liter, Het kost 1liter water om een gemiddeld bad te vullen. Douche, 4liter, Een waterbesparende douche verbruikt liter per minuut, een gewone douche en een comfortdouche 1liter per minuut. Wastafel, liter, Als we onze tanden poetsen, . Als je de vaat voorafgaand aan de handafwas met erg veel warm water voorspoelt of afwast onder de lopende kraan, is een vaatwasmachine ook beter.


Een vaatwasser verbruikt per afwas gemiddeld twee keer meer energie dan een afwasbeurt met de hand. De hoeveelheid water en energie die je vaatwasser verbruikt is afhankelijk van het gekozen programma. Gebruik de juiste hoeveelheid afwasmiddel.

De temperatuur is lager (meestal tussen 45° C en 55° C) maar nog steeds hoog genoeg om alles proper te krijgen. Trotse bezitters van deze apparaten beweren soms dat een vaatwasser ook nog goed is voor het milieu. Hoewel vaatwasmachines een stuk milieuvriendelijker zijn dan tien jaar geleden, wint het afwasteiltje het in veel gevallen nog steeds als het gaat om water - , maar vooral energieverbruik.


JAARLIJKS WATERVERBUIK PER COUVERT. Om toestellen met een verschillende capaciteit (d.i. het aantal couverts dat tegelijk afgewassen kan worden) onderling te kunnen vergelijken, berekenen we hier het jaarlijks waterverbruik per couvert. Een zuinige vaatwasser verbruikt weinig energie. Met de hand afwassen is vaak 2x zuiniger, mits er niet veel warm water wordt verbruikt en er een hr-ketel is.


Eerst het goede nieuws: een vaatwasprogramma is energiezuiniger dan afwassen met de hand. Een moderne vaatwasser verbruikt gemiddeld kWh per cyclus. Hoeveel energie kost afwassen met de hand?


Dat is recht evenredig met de hoeveelheid warm water die je gebruikt. Om het makkelijker voor je te maken kijken we specifiek naar drie aspecten: Hoe veel energie verbruikt de vaatwasser per keer dat het aanstaat? Dit is afhankelijk van de leeftijd van het apparaat. Met een gemiddele wasbeurt voor 4-personen verbruikt u ongeveer liter water met een watertemperatuur van 50°C. Totaal is het verbruik daarmee kWh.


De afwasmachine is vaak zuiniger wat betreft waterverbruik. Moderne apparaten verbruiken maar een tiental liter water per beurt. Minder water opwarmen betekent ook minder energieverbruik. Wat voor jou de meest energiezuinige manier van afwassen is, wordt bepaald door de hoeveelheid water je tijdens de .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts