donderdag 30 juli 2015

Hoeveel suiker zit er in producten

En in pindakaas light zitten meer suikers dan in gewone pindakaas. Benieuwd hoeveel suiker er in jouw dagelijkse kost zit ? Mogelijk komt dit doordat de waarde in NEVO-online staat voor een gemiddelde waarde van gelijksoortige producten van diverse merken. Te veel suiker is ongezond.


Kijk hiervoor op de verpakking van voedingsmiddelen. Wij geven je tips hoe je de hoeveelheid suiker in je eten checkt. Let wel op dat suiker niet altijd suiker wordt genoemd op een etiket.


Het feit dat er suiker in fruit zit betekent echter niet dat je het fruitschap moet overslaan! Van fruit is bewezen dat het goed is voor je gezondheid. Het eten van fruit hangt onder andere samen met een lager risico op diabetes type darmkanker en longkanker.


Fruit is dus gezonder dan producten die wel suiker , maar verder . In veel producten zitten onnodig veel suikers. Ook in producten waarvan je het juist niet verwacht. Wat dacht je van een fles slasaus met meer dan suikerklontjes , of suikerklontjes in een pak muesli. Door dit soort producten krijgen we dagelijks gemiddeld tot keer te veel suiker binnen.


In de meeste producten die we eten is suiker onzichtbaar. Bij snoepjes, taart, koekjes en zo weten we vaak wel dat er suiker in zit , maar we hebben geen beeld van de hoeveelheid. Ook zijn er veel producten waarvan de meeste mensen helemaal niet beseffen dat ze suiker bevatten. Water, thee en koffie zonder suiker zijn de perfecte dorstlessers.


In zoete dranken zoals sap en frisdrank zit veel suiker. Kijk maar eens in het plaatje hoeveel suikerklontjes er in verschillende drankjes zit. Binnen mijn suikervrije challenge mag ik alleen producten eten waar van nature suiker in zit. Maar hoeveel suiker zit er eigenlijk in fruit?


Dat er veel mis is met suiker , weten we allemaal. Maar dat we allemaal véél te véél suiker eten is zorgwekkend. Vaak sta je er niet bij stil hoeveel suiker er in een product zit. Veel mensen zijn aan het proberen om hun suiker inname te beperken, maar het is moeilijk in te schatten hoeveel suiker je eigenlijk consumeert. Bij het kiezen van een proteïne reep, lees dan eerst de ingrediëntenlijst om te voorkomen dat er toegevoegde suiker in zit.


Als een product dit punt bereikt, is het onweerstaanbaar en willen we er alleen maar meer van eten. Zo kom je erachter dat bepaalde producten wel heel veel toegevoegde zoetstoffen bevatten. Namelijk of suiker nu wel of geen.


Naast deze zoete producten zijn er echter ook nog talloze voedingsmiddelen die volkomen onverwacht ook suiker bevatten. Van sommige is het vreemd . En ook hartige producten ontkomen niet aan de toegevoegde suikers ! Chips mag dan zout zijn, er zit bijna net zo veel suiker als zout in. Kant-en-klare soepen en sauzen bevatten vaak suikers om de smaak te versterken.


Zelfs groenten en peulvruchten uit blik worden met wat suiker verkocht. Omdat er zoveel verschillende soorten ontbijtgranen zijn, is het volgens het Diabetes Fonds lastig om te zeggen hoeveel suiker er gemiddeld in 1gram voedingsmiddel zit. Eerder zouden we de producten omschrijven als . Consumenten kunnen moeilijk inschatten hoeveel suikerklontjes in producten zit. Het gros van de Nederlanders () schat bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker in een potje woksaus te laag in. Men denkt dat in een flesje Sesam Soja woksaus van 1ml suikerklontjes zit , terwijl dit er maar liefst 15 . Hoeveel suikers consumeren we gemiddeld?


Zijn we de afgelopen jaren steeds. Maar weet je ook hoeveel suiker je eigenlijk binnenspee. Je hebt meestal veel fruit nodig om één glas vruchtensap te produceren, dus je krijgt veel meer suiker in een glas sap dan je zou krijgen door het eten van hele vruchten. In feite kan er net zo veel suiker in vruchtensap zitten als in een . Albert Heijn maakte vanmorgen bekend de strijd aan te binden met te veel suiker in alledaagse producten.


Blijkbaar zit er dus veel suiker in dingen waar je het niet van zou verwachten. Voor de hoeveelheid suiker in de volgende producten hebben we de voedingswaarden op het etiket gebruikt. Met tomaten is niets mis, sterker nog, ze zijn gezond. Maar pas op met het eten van veel ketchup. In ketchup zit namelijk suiker , en veel ook.


In een flesje kunnen wel klontjes suiker zitten. Kijk daarom altijd even op de verpakking voor de exacte hoeveelheid. Dit verschilt per ketchup.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts