dinsdag 10 januari 2017

Isolatoren voorbeelden

Praktische isolatoren kennen een verzwakking die groot genoeg is om naar verhouding weinig van de grootheid over te houden. Grafiet geleidt elektriciteit ook erg goed. Bijna alle andere materialen laten elektriciteit niet makkelijk door.


In een isolator zitten de elektrische deeltjes vast. Hierdoor kan een spanningsbron de elektrische deeltjes niet door de stof duwen. Voorbeelden van isolatoren zijn hout, plastic, .

De kabels die de elektriciteit vervoeren noemen we elektrische snoeren of geleiders. Wanneer je een elektrische kabel goed bekijkt, dan zie je dat de buitenzijde en het binnenste niet hetzelfde zijn. Het binnenste van een kabel is gemaakt van koper. Koper laat heel gemakkelijk stroom door. Stoffen waarin elektronen zich minder goed of helemaal niet kunnen bewegen worden isolatoren genoemd.


Lading kan zich niet of nauwelijks door een isolator verplaatsen en er zal dus geen stroom door gaan lopen. Je kunt voorbeelden noemen van elektrische geleiders. Met een hoogspanningskabel 3kV droge lucht effectief isoleert tot een afstand van cm.

De lucht als isolatie voorbeeld. Luchtvochtigheid stijgt deze afstand kan enkele . Materiaal dat energie, zoals warmte of elektriciteit, nauwelijks doorlaat. In electrische toepassingen zijn isolatoren dus de tegenpool van geleiders. Stoffen die de elektriciteit doorlaten of geleiden, noemen we geleiders.


Koperdraad is een voorbeeld van een geleider. Omdat elektrische stroom gevaarlijk is zit er een bescherming om het koperdraad heen. Inleiding Geleiders en isolatoren.


Vele onderdelen van tweewielers geleiden stroom of houden juist stroom tegen (isoleren). Elektronen zich vrij verplaatsen. Wanneer een lading wordt aangebracht op een geleider zal deze zich snel verdelen over heel het oppervlak van het object tot de afstotende krachten worden geminimaliseerd. Een stof die qua elektrische geleiding het midden houdt tussen een geleider en een isolator. Geleiders en isolatoren.


Een isolator geleidt NIET ,heeft dus geen atomen met losse elektronen. Een geleider bevat grote aantallen elektrische ladingen die vrij in het rond bewegen (in een metaal zijn dit de elektronen). Hier kan een sterke stroom door lopen.


Veel vertaalde voorbeeldzinnen bevatten isolator – Nederlands-Engels woordenboek en zoekmachine voor een miljard Nederlandse vertalingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts