vrijdag 8 april 2016

Duindoornbes plukken

De bes van de duindoorn die rondom de kust groeit is ontzettend goed voor je en leuk om te gebruiken in de keuken. Je kan hem gewoon wildplukken! Mooie oranje bessen aan een doornige struik: als je aan de kust woont, herken je ze direct. De doorns en de vrij zure smaak schrikken veel mensen af.


Maar laat je niet weerhouden en oogst een kilo . De bessen zijn te zuur om direct te eten, maar heerlijk als confiture. Tijdens een van die wandelingen in de duinen ontdekte ik enorm veel struiken vol met duindoornbessen. Duindoornbessen plukken is een verhaal apart, dat gaat . En volgens mij allemaal rijp genoeg om te oogsten. Ik kon het niet laten om een paar takjes mee te nemen en uit te gaan zoeken wat ik daarmee kon. Het hele eiland staat er mee vol, zag ik later.


De in Azië algemeen voorkomende struik kun je in Nederland aantreffen op aangevoerd zand langs spoorlijnen en opgespoten terreinen. Ook zie je hem wel langs de kust van het IJsselmeer. Maar vooral komt hij, zoals de naam suggereert, voor in de duinen. De opvallend kleine en oranje besjes zitten als het ware tegen de takken van de duindoorn geplakt.


Lekker zijn ze niet, of je moest een fan zijn van zure smaken. Wees vooral erg voorzichtig tijdens het plukken , ze kunnen immers bijzonder stevig prikken. Het gemakkelijkste kan u eerst de takken met duindoornbessen afknippen. Hippophae rhamnoides - duindoorn , zanddoorn: oranjerode vitaminerijke bessen.


Daarna knipt u met een kleine (snoei)schaar de bessen af en laat ze in een . Ook is hij goed bestand tegen het stuiven van het zand. Oranje bessen van de duindoorn. Heerlijk ook om een ′blauw delletje′ te vinden waar je met je emmertje kunt neerstrijken en plukken maar! Deze besheester is ook geschikt om te planten op een . Gelukkig kun je duindoornbes gewoon kopen als confituur of zelfs . Het oogsten van de duindoornbes is een hele klus. Het plukken van de takken gebeurt met de hand.


Dit zal zeker aan het moeizame oogsten van de bessen gelegen hebben want omdat de bessen vast aan de takken zitten worden ze door het plukken stukgetrokken. Vervolgens worden de bessen ingevroren . Hoe kun je de bessen plukken zonder ze stuk te knijpen en de vingers aan de . Het is lastig om eenduidige informatie te vinden. Wettelijk beschermde planten moet je van afblijven, dat is duidelijk. Sommigen beweren dat plukken in openbaar gebied wel zou mogen.


Anderen dreigen gelijk dat je een fikse boete kunt verwachten. In principe is het in Nederland verboden om . De bessen worden geoogst door complete takken met bessen en al van de boom te halen. Home made duindoornbes gin: Rond mijn verjaardag in oktober gaan we altijd een weekend naar zee.


Ideaal, want die periode zijn net de duindoornbessen rijp. Tja, op mijn verjaardag (vorig jaar) stond ik dus bessen te plukken. De duindoorn heeft zijn naam niet gestolen en steekt en krabt als de pest. De besjes zitten zo strak tegen de takken dat ze tussen de vingers ontploffen in plaats van zich braaf te laten plukken. Enkel met een nagelschaartje lieten ze zich doen.


Na een namiddag wroeten en wonden op hand en arm kregen . Het is nog geen algemeen gegeten product , maar na onderzoek in de literatuur is de vrucht toch gekend in de Traditionele Chinese Geneeswijze. De struik draagt als Latijnse naam Hippophae Rhamnoïdes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts