vrijdag 13 mei 2016

Geluid porseleinhoen

Het porseleinhoen is een verborgen levende moerasvogel, die leeft van plantaardig voedsel en klein gedierte. Zijn leefgebied is nogal ontoegankelijk:. Herkenbare ritmische roep, een stijgend opzwepend fluitje, kwiet! Soms waren ze ook overdag te horen, zoals deze.


PORSELEINHOEN (Porzana porzana) Het verenkleed is voornamelijk bruin van kleur De onderzijde. Hij is niet echt schuw, maar houdt zich op tussen het riet, waardoor ie nauwelijks opvalt. Het kenmerkende harde geluid is al van ver te horen. Het verschilt van de waterral door een korte snavel die aan de snavelbasis geel is.


Volwassen vogels zijn grotendeels bruin van boven en blauwgrijs van onder, met zwarte streepjes en lichte stippen op de buik. Een ander kenmerk is een lichte, okerkleurige vlek op de . Overzichtelijke informatie over het porseleinhoen , waaronder een overzicht van kenmerken, een foto, geluid en een duidelijke omschrijving van de vogel. Wetenschappelijke naaPorzana porzana.


Biotoop: ondiepe, dicht begroeide moerassen. De meeste paren huizen in uitgestrekte moerasgebieden in de noordwestelijke helft van het land. Het voorkomen kan echter jaarlijks sterk wisselen, . Zo groot als Waterral maar met veel kortere, anders gebouwde snavel. Moeilijk te observeren, maar heeft kenmerkend geluid.


Bovendelen groenbruin, gevlekt, zwarte veercentra . Het geluid dat hij maakt wordt vaak vergeleken met een zweepslag, op afstand op een druppende kraan. Leeft alleen en verborgen, is vooral in de schemering actief. Vliegt niet snel op, maar sluipt weg in de begroeiing. Hoewel hij goed kan zwemmen, steekt hij zelden open water over. Zeldzame schuwe zomergast die ten . Alleen zijn geluid , dat klinkt als een zweepslag, verraadt op warme . Geluid met mijn mobiel opgenomen en ontdaan van de meeste ruis en storende geluiden.


Aan het begin van een plastic song liet de Roodstaart maal deze zachte roepjes horen. Porseleinhoen (Porzana porzana) A119. Locatie, De Roggesloot De Cocksdorp Texel Netherlands.


Fotograaf, Arend Wassink. Singing in the evening from app. Broedt vooral in natte zeggemoerassen en overstroomde weilanden (mijdt rietvelden). Zomergast (meest apr-sep).


HERKENNING Iets kleiner dan Waterral. Geluid van roepende vogel kan door draaien met kop, weerkaatsing tegen dijken enz. Verschillende waarneempunten zijn nodig om een deelgebied goed te kunnen tellen ( kruispeiling). Van eind april tot en met juli maken de mannetjes hun aanwezigheid kenbaar door een vérdragen eindeloos her- haald.


De nieuwe FFF- werkgroep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts