woensdag 25 mei 2016

Kleinst waterhoen

Het kleinst waterhoen is - zoals de naam al zegt - de kleinste ral van Europa. In sommige jaren vestigen zich tot enkele tientallen vogels in ons lan met name in moerassen in het noorden en westen. Het exacte voorkomen is overigens lastig vast te stellen door de nachtelijke . Overzichtelijke informatie over het kleinst waterhoen , waaronder een overzicht van kenmerken, geluid en een duidelijke omschrijving van de vogel. Hij is vooral te onderscheiden van het Klein waterhoen door de nooit rode snavelbasis, de meer zwart-witte bandering op de flanken (vooral een verschil bij volwassen vogels) en de witte kringetjes op de bovenvleugeldekveren. De kop, keel en buik zijn blauwgrijs, de rug en vleugels zijn warm bruin voorzien van zwarte en witte . Hier hebben meerdere paartjes gebroe en een paartje heeft zeker vier jongen gekregen.


In alle rust heeft hij het natuurlijke gedrag van de soort vastgelegd. Ieder voorjaar heeft wel zijn bijzondere vogels en vogelmomenten waar jaren later nog over gesproken wordt. In de Groene Jonker, een klein natuurontwikkelingsgebied in de buurt van Zevenhoven (Zuid-Holland) duikt de ene na de andere zeldzame vogel op. Al eerder meldden we op natuurbericht.


Online vertaalwoordenboek. Kleinst Waterhoen – Porzana pusilla. Op mei bleek er ook al zo eentje door Ran Schols te zijn opgenomen (zie waarneming.nl).


Of is het toch slechts een Rietzanger? Het waterhoen is een vogel die familie is van de rallen. De vogeltjes maken hun nest tussen het riet, maar ook soms tussen de struiken of bomen. Met allerlei restjes van dode takken bouwen ze een plat nest dicht bij het water. Ze zijn donker met een rode . Dieren: klein waterhoenen.


Landschappen: moerassen. Meld je gratis aan en ontwikkel jezelf als fotograaf. Het was weer tijd voor een nachtje Tienhoven: juni, zacht, bijna windstil en bo- vendien was de dag tevoren voor het eerst kleinst waterhoen gemeld. En dat trekt altijd volk op de late avond even buiten Tienhoven. Dus daar stonden we weer, van schemer tot diep in de nacht, met bekende en onbekende vogelaars te.


Deze zeldzame vogel zit met enkele paartjes in het Zuidlaardermeergebied. Gerrit Kiekenbos heeft geluid van het kleinst waterhoen opgenomen. De Baardmannetjes: het Fochteloërveen.


In deze aflevering zijn Baardmannetjes Hans Dorrestijn en Nico de Haan in het Fochteloërveen, nabij Assen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts