woensdag 17 juni 2015

Steriliseren voedsel

Nog een voordeel van gesteriliseerd voedsel is dat je het vaak niet in de koelkast hoeft te bewaren maar dat bewaren op kamertemperatuur voldoende is. Ook alle producten in blik en pot zijn gesteriliseerd. Het basisprincipe berust erop, dat door het verhitten. Het middel dat deze verduurzaming tot . Dit gebeurt door middel van conservatie.


De basis van microbiologische laboratoriummethoden en van het conserveren van voedsel is het doden van alle aanwezige micro-organismen. Warmtebehandeling stopt . Lees hier hoe je met snelkookpan en oven kunt steriliseren. Pasteuriseren en steriliseren , autoclaaf en droogsterilisator. Verhitting is erg effectief om micro- organismen te doden.


Tijdens het verhitten gaan de eiwitten kapot en worden ze onwerkzaam. Dit gaat het beste in de aanwezigheid van water: hydrolyse, de grote . Ongewenste micro-organismen (bacteriën, schimmels, gisten, virussen) worden gedood of er wordt voor gezorgd dat ze niet groeien. Conserveren is een manier om voedsel langer houdbaar te maken. Hierdoor bederft het voedsel minder snel en worden mensen minder snel ziek. Het doorstralen van voedsel maakt voedsel veiliger en langer houdbaar.


Het doodt bijvoorbeeld insecten en ziekmakende bacteriën. Doorstraald eten is niet schadelijk voor je gezondheid. Wanneer de juiste dosis is toegepast heeft doorstraling geen negatieve invloed op de voedingswaarde.


Op het etiket staat vermeld dat . Sterilisatie gebeurt bij groenten en soepen en ook wel eens bij fruit. Producten die geen eiwitten bevatten en dus ook niet kunnen denatureren door een warmtebehandeling. De verse groenten worden eerst schoongemaakt en geblancheerd.


Daarna worden ze enkele minuten gekookt om ze zacht te maken. De temperaturen variëren van 1tot 120° en de tijden van tot 40min (industrieel). Ingeblikt voedsel wordt bvb.


Voedsel kan bederven omdat micro-organismen het voedsel aantasten. Steriliseren lijkt qua werkwijze op pasteuriseren, - producten worden eveneens dmv. En dat willen we natuurlijk. Je moest het voedsel immers nog altijd opslaan in een of andere verpakking waarin het achteraf ook . Door daarna het product luchtdicht te verpakken (bv. een conservenblik ). Met gammastralen uit een kobalt-bron sterilseren we voesdel.


De radioactieve straling doodt micro-organismen. In een veilige ruimte staan in een bassin kobalt -bronnen opgesteld. Het water in het bassin schermt de straling af. Rondom het bassin worden kratten opgesteld met het te steriliseren voedsel , zoals . Spring naar De potten steriliseren - Steriliseer de potten in kokend water gedurende tien minuten. Dit is een belangrijke stap.


Haal ze uit het water en zet ze ondersteboven op schone theedoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts