De relatieve dichtheid ten opzichte van lucht bedraagt ongeveer 56: het is dus zwaarder dan lucht. Vandaar de noodzaak om onderventilatie te voorzien voor de veiligheid. Wanneer onvoldoende ventilatie aanwezig is, kan het gas zich laag bij de grond ophopen waardoor een gevaarlijke situatie kan ontstaan. Doordat butaan zwaarder is dan lucht kan het zich, bij onvoldoende ventilatie, laag bij de grond ophopen met mogelijk gevaarlijke situaties als gevolg. Butaangas zoals dat voorkomt gemengd met propaangas in onder andere aanstekers, kan als dat wordt geïnhaleerd ernstige hartritmestoornissen veroorzaken.
Zowel propaan als butaan zijn in gasvorm, in tegenstelling tot aardgas, ZWAARDER dan lucht.
Bij een lek zullen propaan - en butaangas daarom naar de grond zakken. Derhalve is het altijd opletten bij kelders, putjes, aanzuigopeningen, etc. Een propaantank wordt gevuld Omdat propaan zwaarder is dan lucht (ongeveer keer zo zwaar) zakt het naar beneden. In deze ruimte kan het bij lekkage een brandbaar en explosief mengsel vormen, met alle gevolgen . Omdat butaan en propaan zwaarder zijn dan lucht mogen de gasflessen - zowel volle als lege - nooit worden opgeslagen in een kelder, noch in de buurt van een kelderraam of een afvoer.
De gasflessen mogen nooit worden geïnstalleerd in de buurt van een warmtebron. Zowel volle als lege gasflessen moeten altijd . De flessen moeten goed vastgezet kunnen worden en rechtop staan. Aardgas vervliegt, maar kan zich wel ophopen in een gesloten ruimte zoals bijvoorbeeld holle keldergewelven.
Wanneer het gas ontsnapt, zal dit naar de laagst gelegen gedeelten van een pand stromen. Propaangas is zwaarder dan lucht. Hier hoopt het zich op en vormt zich een brandbaar mengsel.
Belangrijkste vaststellingen als gevolg van deze eigenschappen: Belangrijk voor de opslag en de veiligheid bij het gebruik van butaan en propaan. Butaan en propaan zijn zwaarder dan lucht. PV_tank_vullen Omdat propaan zwaarder is dan lucht (ongeveer keer zo zwaar) zakt propaan , als het uit een tank of leiding ontsnapt, naar beneden. Doordat de chemische opbouw van bijvoorbeeld acetyleen anders is dan die van propaan verloopt de verbranding verschillend.
Het gevoig hiervan is dat er een keuze, uit de ons. De gassen die zwaarder zijn dan lucht , zullen zich bij lekkages verzamelen in lager gelegen ruimten. Dit kan ondermeer voorkomen bij het . Dit verklaart waarom een butaanfles in de winter binnen moet staan, nabij het kookfornuis, terwijl propaanflessen of tanks buiten mogen staan. Deze gassen zijn zwaarder dan lucht.
De installaties moeten voldoen aan de . Het gas is een aardgas en aardolie product. Als een fles niet goed sluit kan het gas op de vloer van de ruimte blijven hangen en er ontstaat . NIET roken of geen vuur in de omtrek ! Gevaren voor de veiligheid: De dampen zijn zwaarder dan lucht. Bij kamertemperaturen is het een kleurloos en reukloos gas dat uiterst brandbaar is.
Ventilatie: bij de verbranding van propaan komt kooldioxide en water vrij.
Bovendien is propaan zwaarder dan lucht , waardoor het gas neerslaat en zich over de bodem verplaatst of zich ophoopt in het . Daarom is voldoende ventilatie van belang. Het opslaan in kelders is dan ook niet toegestaan. Bij gebruik van propaan vanuit een fles behoort altijd een drukregelaar te . Daarnaast is aardgas lichter dan lucht. Dat betekent dat als aardgas vrij komt in de lucht, het opstijgt. Wat is nou precies propaangas.
Het is kleurloos, geurloos en niet giftig. De druk van propaangas bedraagt bij 0C nog ongeveer bar effectief en valt pas bij – 42C precies weg (bij butaan reeds bij 0C), dus .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.