vrijdag 24 november 2017

Steriliseren melk

Melk is een vloeistof (een emulsie van vetdruppels in water) die door vrouwelijke zoogdieren wordt geproduceer die net een nakomeling hebben gebaard en. Terwijl gepasteuriseerde melk hooguit een paar weken houdbaar is. Nog een voordeel van gesteriliseerd voedsel is dat je het vaak niet in de koelkast hoeft te bewaren maar dat bewaren op kamertemperatuur voldoende is.


Steriliseren wordt verreweg het meeste . Celsius en bij steriliseren tot boven de 1graden. Bij pasteurisatie wordt de smaak van het product het minst aangetast, maar worden ook niet alle bacteriën gedood.

Bij sterilisatie gaan alle bacteriën eraan maar verandert wel de smaak. Dit proef je goed bij bijvoorbeeld melk. Pasteurisatie en sterilisatie worden gebruikt om alle soorten voedselproducten te behandelen, o. Daarom is gesteriliseerde melk lang houdbaar en staat het buiten het koelvak in de winkel.


Het sterke verhitten voor langere tijd zorgt ervoor dat de melk een afwijkende smaak krijgt. Tegenwoordig is gesteriliseerde melk meestal kort . Het bijeffect was echter dat de smaak ook veranderde, omdat de toegevoegde bacteriën de melk verzuurd. Alle melkproducten uit .

Melk wordt inderdaad verhit om de bacteriën te doden en melk langer houdbaar te maken. Dit gebeurt voordat de melk de verpakking in gaat en het maakt dus ook niet uit in welk soort verpakking de melk daarna wordt afgevuld. Tot maanden moeten flessen en spenen na elk gebruik gesteriliseerd worden, dus ook wanneer meermaals per dag dezelfde flessen en spenen gebruikt worden. Reinig dan wel elke dag grondig de . Dit Brüdcncondensaat komt vrij bij elke verdampertrap waarin waterdamp uit de melk als verhittingsmedium wordt gebruikt. Stabiliseren en steriliseren (geëvaporeerde melk ) Om te zorgen dat de ingedikte melk door . De noodzaak melk te steriliseren.


Pasteuriseren Pasteuriseren is het verhitten van een product ( melk …) op 6°C gedurende een half uur, of seconden op 7°C. Hierbij worden bacteriën grotendeels gedoo maar de sporen van bacteriën niet. Het belangrijkste doel is schade- lijke bacteriën te doden en de bewaar- tijd van de melk iets te verlengen. Dit is een ander klassiek procédé waarbij de melk eerst gedurende een tal seconden verhit wordt op een temperatuur van 135°C. Dit stadium noemt men de presterilisatie.


Door de hoge temperatuur . Daarna worden de zuivelproducten afgevuld in glazen of poly- ethyleenflessen. De eigenlijke sterilisatie gebeurt wanneer de melk reeds in een. Melk is een belangrijke bron van zink en naar verluid zou melk de opname van zink kunnen bevorderen. Mogelijk spelen melkeiwitten hierbij een rol.


De eiwitstructuur van melkeiwit verandert als melk wordt gesteriliseerd.

Daarom hebben Nederlandse onderzoekers onderzocht of hittebehandeling van het melkeiwit . Hieronder volgt een omschrijving van bewerkingen die melk meestal ondergaat: a. Kun je melk inmaken (wecken, steriliseren ), of krijg je daar botulisme van? Hoe zit het nou eigenlijk? De sporen gaan niet doo de melk is niet steriel. De autoclaaf of snelkookpan.


Dit is een pan die na verwijdering van alle lucht luchtdicht wordt afgesloten. Pasteuriseren en steriliseren hebben alleen zin wanneer het recipiënt waarin producten gepasteuriseerd of gesteriliseerd worden, zelf kiemvrij is. Dat is vooral van belang bij gebruik van (Weck) bokalen die . Als stelregel kan worden genomen dat de melk vlot uit een omgekeerde fles moet druppelen (ongeveer een druppel per seconde).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts