vrijdag 13 februari 2015

Soortelijk gewicht butaan

De relatieve dichtheid van butaan ten opzichte van lucht bedraagt circa 09. Butaan is dus iets meer dan twee keer zo zwaar als lucht. Doordat butaan zwaarder is dan lucht kan het zich, bij onvoldoende ventilatie, laag bij de grond ophopen met mogelijk gevaarlijke situaties als gevolg.


Uit veiligheidsoogpunt moet daarom . Kooktemperatuur bij 0mbar. De dichtheid wordt standaard gemeten bij 15°C. Stijgt de temperatuur dan wordt de dichtheid per liter lager. Om die reden is het bijvoorbeeld ook voordeliger om LPG (een mix van propaan en butaan ) te tanken bij . LPG bestaat uit een mengsel van butaan en propaan. Dit is mede afhankelijk van het mengsel (propaan en butaan ) Het soortelijk gewicht van benzine is Dus een liter LPG weegt ongeveer 5gram en een liter benzine.


Soortelijke warmte (bij 29K en 0bar) kJ kg -K -1. Dichtheid (bij 27K en 0bar) kg m -3. Temperatuur 42(150) k (°C). Eigenschap, Propaan, Butaan , Eenheid. Zelfontbrandingstemperatuur, 49 48 °C.


Calorisch vermogen per kilogram . Butaangas is net zoals propaan een LPG en wordt dus ook uit ruwe olie gewonnen. Het gas wordt tevens in vloeibare vorm getransporteerd en bewaard. Pas wanneer je er effectief iets wil mee doen, wordt de vloeibare materie gasvormig.


Het grootste verschil tussen butaan. Het is daarom belangrijk om zogenaamde “onderventilatie te hebben in de opslagruimte. Het zwaardere gas zal naar de grond zakken waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Samen met Propaan een ingrediënt van L. Maar soms wijkt de samenstelling van flessengas af van het zuivere propaan.


Indien men een paar procent Butaan toegevoegd verandert ook de dichtheid met enkele procenten naar boven. Deze afwijking heeft echter geen gevolgen voor de kalorische inhoud van het geleverde gas. Net zo goed zal trouwens een blok hout waarvan de dichtheid lager is dan die van water (vurenhout bijvoorbeeld) drijven op water. Een liter ijzer dan weer weegt bijna kg, en zal dus in water zinken.


Wil graag weten hoeveel kg butaan gas per liter is ? De gegevens in BINAS (tabel 12) over de dichtheid van gassen zijn verreweg het onbruikbaarst. Een gas is gemakkelijk samen te drukken en de dichtheid ervan is uiterst gemakkelijk te veranderen. De DIN-fles (groene) weegt ca. In de winter geeft dit ook drukproblemen wegens het relatieve hoge kookpunt van butaan ten opzichte van propaan. Zuiver propaan bestaat uit: C3H(atomen koolstof en atomen waterstof).


Zuiver butaan bestaat uit: C4H(atomen koolstof en atomen waterstof). De soortelijke massa van vloeibaar handelsbutaan. Gas CalculatorLinde Gas heeft een online Gas Calculator ontwikkeld waarmee u eenvoudig verschillende vuleenheden met elkaar kunt vergelijken.


LPG is de afkorting van liquified petroleum gas, dat is de algemene aanduiding van tot vloeistof gecondenseerde butaan , propaan en mengsels daarvan. Deze gassen komen vrij bij de winning van aard- olie en aardgas en bij de raffinage van ruwe olie. Vroeger werden deze vrijkomende gassen voor het grootste .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts